Stofskiftepatienter stigmatiseres

14. marts 2017: Stofskiftepatienter stigmatiseres i sundhedsvæsenet

Den danske standardbehandling af syge med lavt stofskifte virker ikke for 10-15 pct. af patienterne. De svigtes og stigmatiseres af læger og endokrinologer, og må i stedet købe deres livsvigtige stofskiftemedicin fra privatlæger eller i udlandet. ”Helt uacceptabelt”, mener formand Anette Ulstrup, Patientforeningen Danmark, der nu vil klage til Sundhedsministeren over forholdene.

Op mod 4-5000 stofskiftepatienter, der ikke får det bedre med den danske standardbehandling med syntetisk stofskiftehormon mod for lavt stofskifte, svigtes og stigmatiseres i stigende grad i sundhedsvæsenet, fordi landets sygehuse ikke udskriver recept på naturligt stofskiftehormon.

Det er helt uacceptabelt, at 4-5000 stofskiftepatienter ikke bliver set, hørt og taget alvorligt. De fleste læger og endokrinologer tør ikke andet end at følge den standardbehandling, som Sundhedsstyrelsen har vedtaget, selv om international forskning, viser, at visse patienter får det bedre med naturligt stofskiftehormon frem for syntetisk”, siger formand Anette Ulstrup, Patientforeningen Danmark.

Patienternes eneste redning for at få deres livsvigtige medicin, er at gå til privatlæger i ind- og udland for at få recept på det naturlige stofskiftehormon, Thyroid, der er udvundet af skjoldbruskkirtlen fra grise. Thyroid har været anvendt i et århundrede mod lavt stofskifte, og anvendes fortsat af millioner patienter på verdensplan, herunder den tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton.

I Danmark hedder standard behandlingen dog alene syntetisk stofskiftehormon, men den virker ikke på alle. 10-15 procent af patienterne får det værre uden mulighed for at skifte medicin. Patientforeningen Danmark har fulgt udviklingen tæt de seneste år og vil nu klage til Sundhedsministeren over forholdene.

Danmark er helt ude af trit i forhold til udlandet, og det betyder desværre, at rigtig mange stofskiftepatienter fastholdes i deres sygdom og stigmatiseres af sundhedsvæsenet”, siger Anette Ulstrup.

Stigmatiseringen af de danske stofskiftepatienter er blevet yderligere aktuel efter, at DRs Sundhedsmagasinet 14. februar 2017 nedladende omtalte medicinen naturligt stofskiftehormon, som ”grisepiller”.

Siden programmet blev sendt i æteren, har DRs Sundhedsmagasin de seneste 3 uger været udsat for en sand klagestorm, hvor utilfredse stofskiftepatienter har klaget over programmet til DRs seerredaktør. DRs seerredaktør har sidenhen beklaget den nedladende omtale af ”grisepiller”, men flere end 1000 patienter venter fortsat på svar efter en fælles klage over programmet.

Fælles klagen indeholder historier fra ca. 70 stofskiftepatienter, som alle er blevet svigtet og stigmatiseret i deres kamp for at blive ordentligt behandlet for deres sygdom. Disse patienthistorier vil Patientforeningen Danmark nu præsentere for Sundhedsministeren sammen med en klage over forholdene.

Yderligere oplysninger:

Formand Anette Ulstrup, tlf. 41608587

info@patientforeningen-danmark.dk

 

Bilag: Klagebrev DR